Program studiów - cykl kształcenia 2017 - 2020
Plan studiów specjalność: Rodzaj studiów: studia pierwszego stopnia Forma studiów: stacjonarne Profil studiów: praktyczny |
||||||||||||
Semestr 1 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Wykład |
Seminarium/Proseminarium |
Konwersatorium |
Ćw. audytoryjne |
Ćw. laboratoryjne |
Ćw. Warsztatowe |
Ćw. terenowe |
Łącznie |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
godzin |
punktów ECTS |
|
|||||||||||||||||||||||||
1. |
Historia i rozwój akwakultury |
|
|
|
|
|
|
30 |
2 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
25 |
1 |
Z |
55 |
3 |
|
|||||||||||||||||||||||
2. |
Hydrochemia |
45 |
3 |
E |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
45 |
4 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
90 |
7 |
|
|||||||||||||||||||||||
3. |
Hydroekologia |
30 |
2 |
E |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
3 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
60 |
5 |
|
|||||||||||||||||||||||
4. |
Technologie informacyjne w akwakulturze |
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
3 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
45 |
4 |
|
|||||||||||||||||||||||
5. |
Język obcy |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
60 |
5 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
60 |
5 |
|
|||||||||||||||||||||||
6. |
WF |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
0 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
0 |
|
|||||||||||||||||||||||
7. |
Podstawy prawne akwakultury |
20 |
2 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
20 |
2
|
|
|||||||||||||||||||||||
8. |
Rybactwo morskie i śródlądowe |
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
2 |
|
|||||||||||||||||||||||
9. |
Akwarystyka i wedkarstwo |
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
30 |
2 |
|
|||||||||||||||||||||||
Razem w semestrze: |
140 |
10 |
|
|
|
|
30 |
2 |
|
105 |
6 |
|
120 |
11 |
|
|
|
|
25 |
1 |
|
420 |
|
Semestr 2 |
|||||||||||||||||||||||
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Wykład |
Seminarium/Proseminarium |
Konwersatorium |
Ćw. audytoryjne |
Ćw. laboratoryjne |
Ćw. Warsztatowe |
Ćw. terenowe |
Łącznie |
||||||||||||||
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
godzin |
punktów ECTS |
||
1 |
Systematyka i podstawy biologii organizmówhodowlanych 1) rośliny i glony 2) bezkręgowce 3) ryby |
15 15 15 |
1 1 1
|
E |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 30 30 |
2 2 2 |
|
|
|
|
|
|
135 |
9 |
2 |
Hydrofizyka z elementami hydrauliki |
45 |
3 |
E |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
45 |
4 |
|
|
|
|
|
|
90 |
7 |
3 |
Hydrotechnika i budownictwo w akwakulturze |
30 |
2 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
2 |
|
|
|
|
|
|
60 |
4 |
4 |
Technologia oczyszczanie wód i odpadów poprodukcyjnych |
30 |
2 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
2 |
|
|
|
|
|
|
60 |
4 |
5 |
Język obcy |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
60 |
6 |
E |
|
|
|
|
|
|
|
|
60 |
6 |
Razem w semestrze: |
150 |
10 |
|
|
|
|
|
|
|
60 |
6 |
|
195 |
14 |
|
|
|
|
|
|
405 |
30 |
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||||||
Razem w I roku studiów: |
290 |
20 |
|
|
|
|
30 |
2 |
|
165 |
12 |
|
315 |
25 |
|
|
|
25 |
1 |
|
825 |
60 |
Semestr 3 |
||||||||||||||||||||||||
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Wykład |
Seminarium/Proseminarium |
Konwersatorium |
Ćw. audytoryjne |
Ćw. laboratoryjne |
Ćw. Warsztatowe |
Ćw. terenowe |
Łącznie |
|||||||||||||||
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
godzin |
punktów ECTS |
||
1 |
Podstawy biochemii i genetyki organizmów hodowlanych |
30 |
2 |
E |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
3 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
60 |
5 |
2 |
Ekotoksykologia w akwakulturze |
30 |
2 |
E |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
2 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
60 |
4 |
3 |
Rozród i wylęgarnictwo ryb |
30 |
2 |
E |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
3 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
60 |
5 |
4 |
Choroby i dobrostan ryb |
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
30 |
2 |
5 |
Podstawy fizjologii bezkręgowców hodowlanych |
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
2 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
45 |
3 |
6 |
Mikrobiologia w akwakulturze |
30 |
2 |
E |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
45 |
3 |
7 |
Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem |
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
2 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
45 |
3
|
8 |
Społeczne i ekonomiczne aspekty akwakultury |
|
|
|
|
|
|
30 |
2 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
2
|
9 |
Wykorzystanie technologii RAS |
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
2 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
45 |
3 |
Razem w semestrze: |
180 |
12 |
|
|
|
|
30 |
2 |
|
|
|
|
210 |
16 |
|
|
|
|
|
|
|
420 |
30 |
Semestr 4 |
||||||||||||||||||||||||
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Wykład |
Seminarium/Proseminarium |
Konwersatorium |
Ćw. audytoryjne |
Ćw. laboratoryjne |
Ćw. Warsztatowe |
Ćw. terenowe |
Łącznie |
|||||||||||||||
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
godzin |
punktów ECTS |
||
1 |
Praktyka zawodowa wiosenna |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
200 |
16 |
Z |
200 |
16
|
2* |
Warsztaty specjalistyczne z akwakultur |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
2 |
ZO |
30 |
2
|
3 |
Żywienie i paszoznawstwo |
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
2 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
45 |
3 |
4 |
Podstawowe techniki izolacji hodowli glonów |
15 |
1 |
E |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
2 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
45 |
3 |
5 |
Choroby bezkręgowców hodowlanych |
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
30 |
2 |
6 |
Genetyka ryb |
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
30 |
2 |
7 |
Uwarunkowania prawne przetwórstwa i systemy certyfikacji |
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
30 |
2
|
Razem w semestrze: |
75 |
5 |
|
|
|
|
0 |
0 |
|
|
|
|
105 |
7 |
|
|
|
|
230 |
18 |
|
410 |
30 |
|
Razem w II roku studiów: |
255 |
17 |
|
|
|
|
30 |
2 |
|
|
|
|
315 |
23 |
|
|
|
|
230 |
18 |
|
830 |
60 |
Semestr 5 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Wykład |
Seminarium/Proseminarium |
Konwersatorium |
Ćw. audytoryjne |
Ćw. laboratoryjne |
Ćw. Warsztatowe |
Ćw. terenowe |
Łącznie |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
godzin |
punktów ECTS |
|
|||||||||||||||||||||||||
1. |
Praktyka zawodowa jesienna |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
200 |
16 |
Z |
200 |
16
|
|
|||||||||||||||||||||||
2. |
Biotechnika rozrodu i chowu bezkręgowców |
30 |
2 |
E |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
3 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
60 |
5 |
|
|||||||||||||||||||||||
3* |
Pracownia projektowa |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
3 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
30 |
3
|
|
|||||||||||||||||||||||
4. |
Fykologia stosowana |
15 |
1 |
E |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
2 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
45 |
3 |
|
|||||||||||||||||||||||
5. |
Fizjologia glonów i sinic |
15 |
1 |
E |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
2 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
45 |
3 |
|
|||||||||||||||||||||||
Razem w semestrze: |
60 |
4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
120 |
10 |
|
|
|
|
200 |
16 |
|
380 |
30 |
|
Semestr 6 |
||||||||||||||||||||||||
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Wykład |
Seminarium/Proseminarium |
Konwersatorium |
Ćw. audytoryjne |
Ćw. laboratoryjne |
Ćw. Warsztatowe |
Ćw. terenowe |
Łącznie |
|||||||||||||||
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Forma zaliczenia |
godzin |
punktów ECTS |
||
1 |
Seminarium dyplomowe |
|
|
|
30 |
8 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
8
|
2 |
Pracownia dyplomowa |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
45 |
8 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
45 |
8
|
3 |
Technologia żywności i przetwórstwa produktów akwakultury |
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
20 |
2 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
35 |
3 |
4 |
Produkty o wysokiej wartości dodanej |
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
2 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
45 |
3 |
5 |
Wykorzystanie produktów z akakultury |
30 |
2 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15 |
1 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
45 |
3 |
6 |
Oddziaływanie akwakultury na środowisko |
|
|
|
|
|
|
45 |
3 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
45 |
3 |
7 |
Biznes w akwakulturze - studium przypadku** |
30 |
2 |
ZO |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30
|
2
|
Razem: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Razem w semestrze: |
90 |
6 |
|
30 |
9 |
|
45 |
3 |
ZO |
|
|
|
110 |
13 |
|
|
|
|
|
|
|
275 |
30 |
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||||||||||||
Razem w III roku studiów: |
150 |
10 |
|
30 |
9 |
|
45 |
3 |
|
|
|
|
245 |
24 |
|
|
|
|
|
16 |
|
655 |
60 |
|
Razem w I, II i III roku studiów: |
695 |
47 |
|
30 |
9 |
|
105 |
7 |
|
165 |
12 |
|
875 |
72 |
|
|
|
|
530 |
34 |
|
2310 |
180 |
Forma zaliczenia: Oznaczenie: Seminaria i pracownie dyplomowe:
egzamin E 1. Przetwórstwo
zaliczenie na ocenę ZO 2. Bezkręgowce
zaliczenie Z 3. Ryby
Legenda:
Łącznie godzin łączna liczba godzin danego przedmiotu (ze wszystkich rodzajów zajęć: W, K, S, ćw.)
Łącznie punktów ECTS łączna liczba punktów ECTS dla danego przedmiotu (ze wszystkich rodzajów zajęć: W, K, S, ćw.)
Razem: podsumowanie ilości godzin, punktów ECTS dla wszystkich przedmiotów
kolor czerwony: przedmioty z puli przedmiotów społeczno-humanistycznych
kolor niebieski: ECT-sy z przedmiotów wybieranych
praktyka wiosenna semestr czwarty od 1.03 do 20.04 (7 tygodni - 34 dni robocze po 6 godzin/dzień = 204 godziny
praktyka jesienna semestr piąty od 1.10 do 20.11 (7 tygodni - 34 dni robocze po 6 godzin/dzień = 204 godziny
dokładne daty rozpoczęcia i zakończenia praktyk będą podawane na początku roku akademickiego
2*, 3* student wybiera dwie możliwości z trzech (1. Rośliny i glony, 2. Bezkręgowce, 3. Ryby
** lub inny przedmiot z zakresu biznesu z listy oferowanej na Wydziale Ekonomii lub Zarządzania